
NASZA HISTORIA
Pomysł tłoczenia soków wziął się z tęsknoty za smakami dzieciństwa. Takie odmiany jak Antonówka czy Kronselska były powszechne i zawsze obecne w sezonie jesiennym na naszych stołach. Z czasem jednak zostały wyparte przez nowe odmiany, które zaczęły dominować we współczesnych sadach i w naszych kuchniach.
Aktualnie znalezienie szlachetnej, dawnej odmiany jabłek graniczy z cudem. A szkoda, bo różnorodność smaków i aromatów dawnych odmian jest nie do przecenienia. Dominacja współczesnych odmian powoduje, że znikają kolejne sady tradycyjne. W ten sposób krajobraz wsi się zmienia, a my tracimy bezpowrotnie jej tradycyjny charakter, dostęp do wspaniałych owoców, ale też lokalne ekosystemy, stanowiące o bioróżnorodności tych miejsc.
Chęć przywrócenia zapomnianych smaków i ocalenia choćby jednego takiego sadu była dla nas inspiracją. Tak zrodził się pomysł produkcji wysokiej jakości, jednoodmianowych soków z dawnych odmian jabłek, które urzekałyby swoim bogatym aromatem i głębią smaku najbardziej wymagających klientów.
Stworzyliśmy markę Rezerwat Jabłek, która w 100% oddaje charakter tego, co robimy, tj. poszukujemy dawnych sadów, tropiąc szlachetne odmiany jabłoni, zbieramy ręcznie jabłka z ogromnych, rozłożystych, często półdzikich drzew. To jest początek naszego Projektu, tworzonego przez miłośników tych wyjątkowych owoców.